Gratulerer, Ragnhild!

Vår kjære og høyt respekterte bispefrue Ragnhild Iden Knudsen fyller 75 år den 5. oktober.

Ragnhild Knudsen var gift med biskop emeritus, Børre Knudsen, som fikk gå inn til den evige glede for vel en måned siden. Den unge fysioterapistudenten Ragnhild ble viet til sin Børre i 1964, etter at han som meget ung hadde fridd høytidelig til piken han var helt betatt av. Ferdig utdannet forsørget Ragnhild familien mens ektefellen ennå var student. Som en praktisk og handlekraftig ung dame tok hun også sertifikat lenge før sin mann.

I 1968 kom den unge familien som prestefolk til Malangen i Balsfjord. Ragnhild slet med mørketiden, og håpet nok å unnslippe den, men i lojalitet mot den daværende Tromsø-biskopens kall, eller heller ordre, gikk veien deres likevel til Balsfjord, til hans sokneprestembete og hennes arbeid som fysioterapeut. Senere tok hun også spesialutdanning innenfor fysioterapien.

Ragnhild så det som Børre: Livet er hellig fra unnfangelsen, men abortloven gir enkeltmennesket rett til å drepe den ufødte. Derfor måtte loven bekjempes. Først gjennom dokumentarfilmen «En prest og en plage» innser mange av oss i alle fall noe av det som det kostet Ragnhild Knudsen å stå i malstrømmen av begivenheter knyttet til mannens abortprotester.

Den støtten hun var for ham gjennom hans mange ytre, og ikke minst indre kamper står det enorm respekt av. For en mor å se og vite at mannens nødvendige kamp også kostet barna deres mye, må ha vært uhyre smertefullt. For en husmor å takle overgangen fra Balsfjord prestegård til den vei- og vannløse hytta i Malangen, og få livet med fem barn til å gå rundt uten hans lønn, er en prestasjon. Det vitner om en helt spesiell styrke at hun har kommet gjennom de mange harde årene på den måten som vi nå får tegnet et innsiktsfullt og nyansert bilde av på lerretet.

At det har holdt hardt i perioder, skal ingen undres over. «Når ting blir riktig ille, skal du bare få det til», skal Ragnhild ha sagt. Det sier sitt om den viljesterke og reflekterte jubilanten med det rolige og milde ansiktet. Har skuffelsen over alle dem som talte sterkt, men ikke sto opp da det kom til stykket, tegnet sine små, resignerte linjer?

Vi vil si Ragnhild er hjertevarm takk for at hun la ned så mye av livet sitt i kampen vi andre skulle gitt mer i! Og for at vi får kjenne en dame med så stor klokskap, fasthet og styrke.

Det evangelisk-lutherske stift i Norge og mange, mange, med oss ønsker nå Ragnhild Knudsen hjertelig til lykke! Må velsignelse og glede få stor plass i ditt liv i årene som ligger foran, Ragnhild!

Thor Henrik With, biskop i DelsiN

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑