Om oss

Det evangelisk-lutherske stift i Norge

Hvorfor et selvstyrt luthersk stift?

Våre organer

Våre menigheter

Våre medarbeidere

Kirkefellesskap og samarbeid

Offentlig registrering

Kontakt oss

Det evangelisk-lutherske stift i Norge

er et selvstyrt luthersk stift (bispedømme). Stiftet bygger på Den hellige skrift og de lutherske bekjennelsesskriftene. Den hellige skrift er den eneste regel og rettesnor for Stiftets lære og liv, slik den lutherske bekjennelse lærer i Konkordieformelen.

Det evangelisk-lutherske stift i Norge ble formelt dannet i 2013. Det er imidlertid uoppløselig knyttet til biskop Børre Knudsens bispetjeneste fra 1997. Den nåværende biskop, Thor Henrik With, ble bispeviet som Knudsens etterfølger i 2012.

Det evangelisk-lutherske stift i Norge (DelsiN) sin stiftsordning finnes i Grunnreglene (pdf), samt Stiftets lover (pdf). Disse lovene bestemmer hvordan Stiftet er organisert: i tillegg til helhetlig ledelse gjennom bispetjenesten, ledes Stiftet administrativt av Stiftsrådet. Lærenemnda behandler saker om den kristne lære i Stiftet og Konsistoriet er det juridiske organet. Disse to har selvstendig myndighet, fastlagt i Stiftets grunnregler og lover. Stiftsmøtet, som samles minst årlig, vedtar blant annet Stiftsrådets regnskap og budsjett, og lovene for Stiftet. Mer om våre organer finnes her.

Hvorfor et selvstyrt luthersk stift?

Hvorfor har DelsiN tatt det drastiske skrittet å danne egne DelsiN-menigheter med egne prester i et eget bispedømme? … Tre forhold har utløst vårt drastiske skritt i forhold til Den norske kirke, der vi ble døpt inn i Kristi kropp, og der våre tidligere Dnk-prester ble ordinert til tjeneste. Disse tre forholdene er ikke hele begrunnelsen, men bringer til overflaten en kirkekrise som stikker dypere. Les mer her om hvorfor Stiftet er opprettet.

Våre menigheter

Menigheten er den grunnleggende enhet i Stiftet. Vi har fire menigheter. De har litt ulik historie, organisering og liturgisk profil.

Det evangelisk-lutherske stift i Norge har menigheter i Balsfjord, Drammen, Tromsø og Trondheim. Du finner mer informasjon om våre menigheter her, og på nettsidene deres.

Våre ordinerte medarbeidere

Biskop Thor Henrik With
DelsiNs menighet i Drammen. Bosatt i Asker.
biskopwith(at)online.no
Mobil: +47 911 72 188

Prest Torgeir Agøy
Timoteusmessene i Trondheim. Bosatt i Trondheim.
torgeir.agoy(at)gmail.com
Mobil: +47 930 63 708

Prest Erik A. H. Okkels
Valgmenighetene i Balsfjord og Tromsø. Bosatt i Balsfjord.
erik_okkels(at)hotmail.com
Mobil: +47 918 44 354

Pensj. prest Gunnar Helge Ødegårdstuen (vikartjeneste)
Valgmenighetene i Balsfjord og Tromsø. Bosatt i Tromsø
gunnar.odegardstuen(at)outlook.com

Tidligere ordinerte og vigslede medarbeidere

  • Biskop Børre A. Knudsen (Balsfjord), 1937 – 2014
  • Prest Per Nilsen (Balsfjord), 1920 – 2017
  • Diakon Asbjørn Hunnes (Kautokeino)
  • Diakon Sverre Gundersen (Kautokeino)

Kirkefellesskap og samarbeid

Det evangelisk-lutherske stift i Norge har alter- og prekestolfellesskap med de to øvrige lutherske stift/bispedømmer i Norden, Missionsprovinsen i Sverige (MPr.) og Det evangelisk-lutherske Missionsstiftet i Finland (LHPK). Dette kirkefellesskapet er formalisert i avtaledokumentet Communion of Nordic Lutheran Dioceses (pdf). I norsk oversettelse: Kirkefellesskap mellom De nordiske lutherske stift (pdf).

Stiftet har også konstatert kirkefellesskap med Den selvstendige evangelisk-lutherske kirke i Tyskland (Selbständige Evangelisch-Lutherische Kirche – SELK) og med Englands evangelisk lutherske kirke (Evangelical Lutheran Church of England – ELCE).

DelsiN er fullt medlem i det europeiske European Lutheran Conference, og i det verdensvide International Lutheran Council, som har 57 medlemskirker. DelsiNs biskop møter også i det årlige «Møtet av konservative lutherske biskoper i Europa».

Vi deltar også sammen med flere lutherske kirker og organisasjoner i Norden i forumet Nettverk for evangelisk-luthersk kirkesamarbeid.

DelsiN deltar i flere prosesser med sikte på nærmere kirkefellesskap. For mer informasjon om våre forbindelser, ta kontakt med en av prestene eller biskopen.

Offentlig registrering

Til nå har Stiftet valgt å registrere seg i de statlige Brønnøysundregistrene som «innretning», og ikke som «trossamfunn». Statlig registrering som «trossamfunn» gjør ikke noen organisasjon til kirke, verken teologisk eller kirkerettslig. Den hjelper bare staten til å holde oversikt over landets «tros- og livssynssamfunn», enten de er muslimer, humanetikere eller kristne.

Kontakt oss

Ta gjerne en kopi av meldingen til eget bruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑